Bilgisayar Ağları ve İnternet Topolojileri

Komple bir ağ LAN, Kampüs Ağı,WAN ve Uzak Bağlantı olarak adlandırılan parçalardan oluşur. Her birinin diğerine göre avantajları ve dezavantajları vardır bu yüzden her biri ayrı ayrı ele alınmalıdır. Bunları açıklamadan önce bunların referans noktası olan OSI başvuru modeli

OSI Başvuru modeli

OSI başvuru modeli ISO tarafından tanımlanmış ve ağ uygulamalarında kullanılan örnek modeldir. Bu OSI başvuru modelinin birebir  uygulaması yoktur, tanımlanmasındaki amaç ise ağ ortamları için referans noktası elde etmektir. OSI başvuru modelinin bir öreneği aşağıdaki gibir.


Yerel Alan Ağı - LAN(Local Netwotk Area)

LAN'larda temel özellik, sistemlerin aynı veya yakın yerlerde olmalarıdır. Sistemler arası kullanılacak kabloların seçiminde büyük bir esneklik vardır ve kablo altyapısı düşük maliyetle yüksek veri iletimi sağlar. En basit şekliyle bir HUB ile LAN kurulabilir. LAN bağlantılarda endüstriyel alanlarda "Jeton Halka" (Token Ring) teknolojisi, ofislerde ise "Ethernet" teknolojisi kullanılır.

Kampüs Ağı

Kampüs ağ, LAN ile ortak özelliler barındırır. Farkları ise daha uzak mesafeyi ve birden çok LAN'ı içermesidir. Adından da anlaşılacağı gibi üniversite kampüsleri gibi belirli alanlara dağılmış binaların içindeki bilgisayarları, alt-ağ kapsamında yer alan ağları birbirine bağlamada kullanılır.

Geniş Alan Ağı - WAN(Wide Area Network)

Bu bağlantı türü birbiridnen çok uzak kampüs ağları birbirine bağlamak için kullanılır. WAN'da kilit kelimeler bant genişliği, mesafe ve aradaki iletişim ortamının bir telekom şirketinden kiralanmasıdır.

Uzak Bağlantı (Remote Connection)

Uzak bağlantı bir veya birkaç bilgisayarın  veya küçük bir ofiste bulunan bilgisayarların merkezi bir yere bağlanması içindir. Örnek olarak günümüzde yaygın olarak kullanılan ADSL bağlantıları buna örnek gösterilebilir. Ayrıca WAN bağlantı çeşidinin de parçası olarak düşünülebilir. Band genişliği kavramı bu bağlantı çeşidinde de çok önemli bir yer tutar. Ayrıca bu bağlantı da daha çok veri alışı yapılır, veri gönderme oranı daha azdır.

Band Genişliği ve İletim Hızı


Band genişliği, bir iletim ortamının birim zamanda aktardığı veri miktarıdır; birim zamanda genel olarak bir saniyedir. Bu sebepten dolayı band genişliği saniyede aktarılan veri miktarıdır; ve bps (bit per second) ile gösterilir.
İletişim hızı da, band genişliği ile yakından ilişkilidir; kanalın band genişliği ne kadar büyükse, iletişim hızı da o kadar yüksek olur. Günümüzde, band genişliği yerel alan ağlarında 100 Mps ile 10 Gbps arasında, geniş alan ağlarında ise 0,5 Mbps ile 1 Gbps arasında değişmektedir. 

Ağ Cihazları

Ağ cihazları, bilgisayar ve benzeri sayısal sistemlerin birbirleriyle karşılıklı çalışmalarını, iletişim halinde bulunmalarını sağlayan ara bir cihazdır. En basit ağ cihazları ağ kartı ve HUB'dır; bu iki cihaz OSI nin başvuru modelinde ilk iki katmanda çalışır.

Ağ Kartı

Ağ kartı, standart bilgisayarlara takılan en basit ağ cihazıdır. Bir bilgisayarın internete bağlanması için anakart üzerinde gömülü ağ kartı kullanılır.

HUB Cihazı

HUB, yerel alan ağı oluşturmak için kullanılan en sade ağ cihazlarından biridir. Amacı kendisine bağlı olan sistemlere bir yol sunar. HUB'a bağlı bir çok sistem vardır ama HUB'ın tek bir iletim yolu vardır, bu yüzden diğer sistemlerin işlem yapan bir sistemi beklemesi gerekir. HUB'ların 8,12,16,24 portluları mevcuttur.

Anahtar Cihazı

HUB'ın gelişmişi olarak bilinir, bağlı bulunan sistemler tek bir yol değil anahtarlı bir yol sunar ve bu yüzden aynı anda birçok işlemi yapabilir. HUB' a göre başarımı daha yüksektir.

Yönlendirici(Router)

Bağlantı çeşidi olarak LAN-LAN, LAN-WAN bağlantılarını kullanır. Cihazın üzerinde LAN ve WAN için ayrı portlar mevcuttur.İnternet bağlantısı için kullanılan routerlar "IP yönlendirici" olarak isimlendirilir.

Geçit Yolu(Gatewaye)

Geçityolları, adı üzerinde kapalı bir yerden dışarı açılma imkanı veren cihazdır. Uygulamalarda iki farklı kullanım şekli vardır. İlki, yerel alan ağların İnternete veya başka ağlara bağlanmasında kullanılır. İkinci kullanım ise, protokol kümesi farklı ağların birbirine bağlanmasını sağlamaktır.

Güvenlik Duvarı(FireWall)

Güvenlik duvarı özel ağ ile İnternet gibi genel ağ arasına konulan ve istenmeyen erişimleri engelleyen bir sistemdir; bununla ağ güvenliği sağlanmaya çalışılır ve erişim hakları düzenlenir. Güvenlik duvarının tam olarak etkili olabilmesi için ağ ortamı ile İnternet arasındaki tüm trafiğin burdan geçmesi gerekir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tek yönlü bağlı liste

ASSEMBLY 16F877 - 16F877A BASLANGIC UYGULAMALARI

Java' da yığıt