Bilgisayar Donanımları

DONANIMLAR

Kasa: Tüm donanımları taşıyan birimdir. İç donanım olarak adlandırılan donanımları barındırır.
Güç kaynağı(Power supply): Bilgisayara elektrik veren parçadır. Girişi 110-120V veya 220-150V, çıkışları ana karta giden +/-12V ve disk sürücülerine giden +/-5V çıkışları vardır. Isınma problemi de olan güç kaynaklarının arkasında 50,100,200,300,350W gücündedir.
Tuşlar: Güç butonu ve reset butonu ön kısmında bulunur, ve arkada güç kaynağının da kapatma butonu mevcuttur.
Anakart: İşlemci, ram, ledler, harddisk, cd-rom, harici/dahili ekran kartı, BIOS ve cihazların bağlantılarının yapıldığı yuvalar anakart üzerinde mevcuttur.
Merkezi İşlem Birimi (CPU): Bilgisayarda yapılan tüm işlerden sorumludur. Frekansına,türüne ve anakart uyumuna göre seçilir. İşlemcinin fazla ısınması nedeni ile üzerinde bir  soğutma fanı bulunur.
RAM (Random Acces Memory): Mikroişlemcili sistemlerde kullanılan bir tür veri saklama yeridir. Kasaya gelen elektrik kesilince içindeki veriler silinir.
ROM (Read Only Memory): Sadece okunabilir bellek demektir. RAM gibi depolama birimidir ancak kullanıcı istediği gibi veri yazamaz veya silemez. İçerisine veri üretim aşamasında yazılır.

PORTLAR

Seri port: COM1 ve COM2 adlarıyla anılan portlardır, RS-232 olarak da bilinir. Yerini USB portlara bırakmış durumda.
Paralel port (LPT): Eski bilgisayarlar da yazıcı bağlamak için kullanılırdı, bunlar da yerini USB portlara bırakmış durumda.
USB (Universal Serial Bus): Yeni nesil bilgisayarlarda monitör girişleri dışında çoğu cihaz bu portlarla bağlanabilmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tek yönlü bağlı liste

ASSEMBLY 16F877 - 16F877A BASLANGIC UYGULAMALARI

Java' da yığıt